Reklama
 
Blog | Alica Heráková

Ghettofest přilákal do brněnského „Bronxu“ tisíce lidí

Sobotní festival Ghettofest v brněnském „Bronxu“ překonal očekávání všech. Organizátorů i návštěvníků. Ghetto zaplnilo přes 2000 lidí, Romové a „ ti ostatní“ v poměru prakticky „padesát na padesát“. Skvělá atmosféra, dokonalé počasí, žádné konflikty nebo zásahy policie. Dokázali jsme, že to jde.

Ghettofest byl od začátku experiment. Vymysleli jsme si koncept, ve kterém jsme do ghetta lákali tisíce lidí, kteří se mu běžně vyhýbají. Na koncerty, divadlo, tanec, diskuzi, workshopy, filmy. Na festival. Chtěli jsme zbořit bariéry mezi „Bronxem“ a zbytkem Brna. Setkávali jsme se s překvapením, nedůvěrou a velkou zvědavostí na obou stranách. To, že se Ghettofest vydařil na tisíc procent, nebyla náhoda.

 

Využili jsme přirozený prostor, kde spolu Romové i Neromové už dneska žijí, nabídli program pro obě strany, nemluvili ani tak o tom, jak důležité tohle soužití je, jako spíš hledali způsob, jak ho co nejpřirozeněji dosáhnout.

Reklama

 

Povedlo se to díky práci a energii asi třiceti lidí. Prakticky bez peněz z veřejných rozpočtů, zato s podporou dobrovolníků, ochoty organizací jako bylo Muzeum romské kultury nebo Společenství Romů na Moravě a v neposlední řadě také s přístupem policie. Ta dokázala nastavit svá opatření tak, že na festivalu nepanoval žádný strach. Žádní těžkooděnci, žádné zátarasy. Nebylo proti komu.

 

Ghettofest byl jako první rande. Do poslední chvíle nevíte, jaké to bude. Jak bude reagovat druhá strana, jestli si budete mít co říct, jestli to bude fungovat. Ale všichni, kteří na festivalu byli, mluvili nadšeně o tomtéž – výjimečná atmosféra, kvalitní program, nové situace a setkávání, ke kterému by normálně došlo jen stěží. Těžko se mi v rámci tohoto komentáře skrývá nadšení, protože všechno, co jsme do toho dali ( a nebylo toho málo ), se vrátilo tisíckrát zpět.

 

Nejsme samozřejmě naivní snílci, kteří teď mají pocit velkého vítězství. Brněnský „Bronx“ bude mít dál své problémy, chudobu a sociální vyloučení, i po Ghettofestu bude žít dál svým specifickým rytmem a snažit se řešit své problémy.

 

Ale to, že se nám podařilo rok od blokády neonacistického pochodu, které se zúčastnily tisíce lidí z celého města, zorganizovat další takto velkou akci, vrhá nové světlo na to, jaké vlastně soužití majority a romské minority v Brně je. Nebo také na to, jaké vlastně chceme, aby bylo. Ukázalo, že jsou tu tisíce lidí, kteří se sebou nemají vzájemně problém a nevidí ani důvod, proč by tomu tak mělo být. A že to – navzdory všemu negativnímu, co se teď u nás v tomto kontextu děje – jde. A to je to podstatné, protože tudy vede cesta. Díky všem, kteří přišli!