Reklama
 
Blog | Alica Heráková

Romové proti Romům? Jak kritika přináší porozumění

Nová generace romských aktivistů v čele s Patrikem Bangou míří kritikou do vlastních řad. Mezi svými ale tvrdě naráží - Romům prý více škodí než pomáhá. Přitom je to přesně naopak.

21. března vystoupil redaktor Mladé fronty a spolupracovník Romea.cz Patrik Banga v pořadu České televize Hyde park. Jeho vystoupení vyvolalo vlnu ostré kritiky ze strany Romů i romských aktivistů. Kde se stala chyba?

Patrikovo vystoupení bylo kontroverzní z jednoho hlavního důvodu – Patrik nemluvil za všechny Romy a romské aktivisty, ale sám za sebe. Jeho vystoupení nerespektovalo obecně přijímanou rétoriku o Romech a jeho kritika do vlastních řad vyvolala rozhořčení diskutérů na serveru Romea.cz. Nejednotná komunikace směrem vně komunity Romům prý obrovsky škodí. Je to ale přesně naopak. Pokusím se vysvětlit proč.


Nejspíš se shodneme, že v české společnosti existuje rasismus namířený proti Romům. Upozorňuje se na něj, Českou republiku za něj kárá Evropská unie a romská média bojují nekonečnou válku s populistickou částí českých médií, která tento rasismus z důvodů vlastních zisků podporuje nejrůznějším způsobem ( kauza Parlamentní listy mluví za vše.) Je to problém, o kterém se ví a mluví. A je to tak správně. Rasismus a diskriminace nemají být podporovány. Ale každá mince má dvě strany.

Reklama

V posledních letech jsme svědky toho, jak je česká společnost jako celek označována za rasistickou a toto generalizování vyvolává velkou nevoli a frustraci v té části české společnosti, která se domnívá, že jsou jejich připomínky ke způsobu začleňování Romů do společnosti oprávněné. Tím spíše, že ne všichni jsou takovými rasisty, za jaké je pokládáme.

My, kteří se v problematice pohybujeme, víme o tom, že Romové žijí v otřesných podmínkách chudoby a že to, jak pomalu a obtížně se začleňují, je dáno mnoha faktory – historií, psychologií jejich etnika, jak správně upozornila Klára Samková, atd. Těžko ale můžeme chtít po průměrném Čechovi – řekněme dvaatřicetileté matce, žijící v sociálně vyloučené lokalitě, která má svých problémů nad hlavu – aby se zajímala o romskou problematiku a byla proto shovívavá k někomu, kdo jí v chodbě domu ukradne kočárek, na který několik měsíců tvrdě šetřila ze svého nízkého platu. ( Což je reálný příklad z brněnského Cejlu.)

Taková žena, průměrná Češka, není rasistka, má prostě negativní zkušenost s Romy. Pokud ji z toho budeme osočovat, poroste její sociální frustrace. A nejpravděpodobněji poroste i její negativní postoj k Romům, pokud budeme dál slepě pozitivně hodnotit Romy, mezi něž patří i ten, kdo jí udělal něco špatného – ukradl jí něco, co jí patřilo, a zkomplikoval tím její nelehkou finanční situaci.

Budeme-li dále označovat většinovou společnost za rasistickou a za původce špatné situace Romů, zatímco se jako šiky vojáků semkneme a nepropustíme kritické hlasy dovnitř naší komunity, bude negace ze strany většinové společnosti sílit. Zcela oprávněně.

Viníme média z vytváření imaginárního světa, který zkresluje Romy v očích majority, ale ve skutečnosti děláme totéž, když vyčítáme Patriku Bangovi jeho otevřenost. Nedovolujeme si něco tak přirozeného a k diskuzi patřícího, jako je schopnost nadhledu, sebereflexe vlastní komunity a otevřenou komunikaci směrem ven.

Vím, Patrik Banga použil v Hyde parku slova, která urazila mnohé Romy. Ale povznesme se nad to, vždyť je to jeho vlastní názor, ne věta vytištěná v učebnici. Pro romskou komunitu udělal medvědí službu, protože pro českou veřejnost bylo jeho vystoupení jako objevení pramenu živé vody na poušti. Ano! Konečně je tu někdo, kdo mluví lidsky, Rom, který se nebojí mluvit o problémech vlastní komunity a netváří se, že jsou jen naše vina.

Proto je hlas Patrika Bangy  hlasem progrese. Přináší porozumění mezi oběma světy tím, že přestává tabuizovat přirozenou skutečnost, že i mezi Romy jsou tací, kteří si kritiku zaslouží. Stejně tak, jako si ji zaslouží konkrétní jedinci v jakémkoli jiném národě nebo lidském společenství na světě.

Prolink na vystoupení Patrika Bangy v Hyde parku: http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/21.3.2012/